Британският премиер Риши Сунак заяви на турския президент Реджеп Ердоган в

...
Британският премиер Риши Сунак заяви на турския президент Реджеп Ердоган в
Коментари Харесай

Сунак иска възможно най-скоро Швеция в НАТО

Британският министър председател Риши Сунак заяви  на турския президент Реджеп Ердоган в петък, че се надява НАТО да продължи с утвърждението на присъединението на Швеция към алианса допустимо най-скоро. Той уточни " забележителните изгоди " от участието на страната, оповестява " Ройтерс ".

Говорител на " Даунинг стрийт " сподели, че двамата са разговаряли в петък по редица въпроси, в това число Украйна, двустранните им връзки и оправянето с незаконната имиграция.

" Той акцентира забележителните изгоди от присъединението на Швеция към НАТО и напредъка, който те са постигнали в оправянето с законните опасения за сигурността на Турция, и се надяваше, че алиансът може да продължи с утвърждението на присъединението им допустимо най-скоро ", сподели представителят преди срещата на върха на НАТО идната седмица.
 Унгария поддържа Швеция за НАТО, само че Турция остава непреклонна
Унгария поддържа Швеция за НАТО, само че Турция остава непреклонна

Ердоган не пуска в Алианса страна, която приветства терористите

Припомняме, че Унгария поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Това съобщи в петък унгарският министър председател Виктор Орбан.

" Правителството на Унгария към този момент взе решение за участието на Швеция в НАТО, което беше позитивно ", акцентира той на конференция във Виена.

Орбан означи, че Будапеща поддържа контакт с Алианса и Турция по въпроса. " Подкрепяме участието на Швеция, само че Народното събрание на Унгария към момента не го е утвърдил. Ще предприемем дейности, когато е належащо. Унгария не се колебае с решенията си ", увери министър председателят.

Не по този начин обаче стои въпросът с Турция.
 Турция и Швеция не съумяха да се спогодят за НАТО
Турция и Швеция не съумяха да се спогодят за НАТО

Ще беседват още веднъж в понеделник

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че страната му към момента не може да утвърди присъединението на скандинавската страна към НАТО заради поддръжката ѝ за терористите.

" Подкрепихме политиката на отворени порти на НАТО. Одобрихме участието на Финландия. Но не можем да подкрепим тези, които приветстват терористите. Очакваме Швеция да извърши уговорките си ", настоя той.

Швеция и Финландия публично аплайваха дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.
 Столтенберг: Турция може да пусне Швеция в НАТО след още договаряния
Столтенберг: Турция може да пусне Швеция в НАТО след още договаряния

Швеция и Финландия ще прегледат възраженията на Турция и Унгария по-късно този месец

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР